Aktivnosti
Kampanja Postavimo semafor zagađenja!

Kampanja Postavimo semafor zagađenja!

Podeli:

Početak 2021.godine Crveni bedževi započeli su posebnom kampanjom sa jasnom porukom: da se u Smederevu postavi Semafor zagađenja koji je početkom novembra od Gradske uprave zatražilo 4567 građana, koji su potpisivali Deklaraciju za čist vazduh, svojevrsnu peticiju Crvenih bedževa. Kako od nadležnih nisu dobili odgovor, Bedževi pokreću ovu kampanju. Podrška mnogobrojnih javnih ličnosti, kroz video u kome pozivaju nadležne organe da ispune volju građana i počnu na ovaj način da informišu Smederevce i Smederevke o kvalitetu vazduha.

Ohrabrenje za istrajnost ka cilju pristiže od naših dragih i cenjenih sugrađana Jovice Joce Tišma, Lazara Džamić, Bode Ninković i Maje Nikolić, uvaženih glumaca poput Radoslava Milenković, Mirjane Karanović, Zinaide Dedakin, Katarine Radivojević, Anđelke Prpić sa sinom Jakšom, Jakova Jevtović, Strahinje Blažić, Zlatka Rakonjac, Marka Janjić, Milana Pajić, Vladana Slavković, Bojane Novaković, Ammara Mešić, Đorđa Marković, Dejana Lutkić,  poštovanih novinara poput Vanje Bulić, Zorana Kesića i Jelene Obućine, poznatih muzičara, među kojima su Dejan Cukić, Gale Kerber, Inspektor Blaža. Jedan od boljih ženskih vokala Ana Štajdohar, poručila je jasno šta je Smederevu potrebno da se omogući. Draga pevačica Beba Beat Street naglašava da nam treba transparentnost tačnih informacija u vremenu u kojem živimo, a Ivana Mihić poziva na akciju na snimku iz Smedereva sa maskom. Velika podrška pristigla je od cenjenog gospodina Šabić Rodoljuba, talentovanog muzičara, tekstopisca i pisca Šelić Marka- Marčela, kao i spisateljice i profesroke srpskog jezika iz Pančeva Aleksandre Mihajlović. Za kvalitet vazduha neophodan je  - semafor zagađenja.
Takođe, velika podrška pristigla je od velika dva profesionalca koja vode emisiju Marka Žvaka, istoimenjaka Dušana i Dušana. I naša organizacija se pronašla kao pogodna za snimanje emisije, zbog kvalitetne teme nekvalitetnog vazduha.

Obrazloženja poput posledica zagađenog vazduha po ljudsko zdravlje, našim građanima želimo da ukažemo na sve moguće načine, zato smo odgovore zatražili od kompetentnih i obrazovanih-stručnih ljudi. Tokom online razgovora sa Dr Branislavom Matić Savićević iz Instituta za javno zdravlje Dr Milan Jovanović Batut, dobijamo odgovore potkrepljene činjenicama. Ceo razvogor može se pogledati:

Nakon što je odjeknula vest o ponovnoj gradnji rafinerije, Smederevci i Smederevke osetili su se ugroženo, uplašeno, ali i odlučno da stanu na put njenoj izgradnji. Glas organizacije u vezi ovog projekta, i uopšteno problemima aerozagađenja i podršci koju dobijamo od javnih ličnosti za postavljanje semafora zagađenosti vazduha, čuo se u jutarnjoj emisiji Probudi se, na televiziji Nova S.

Dva velika bilborda u centru grada, sa jasnom porukom da gradska vlast ignoriše problem nepostavljanjem semafora zagađenja i pozivom na odgovornost da preduzmu konkretan korak - informisnaje građana putem Semafora zagađenja.  Slika na kojoj se nalazi dimnjak u obliku pištolja, jasno aludira na direktan uticaj na zdravlje pojedinca. Poruka stog sadržaja, ali manjih dimenzija, u vidu plakata, plasirana je, tako da je svaki građanin imao je priliku da se još jednom osvesti i ne posustane u borbi za čist vazduh i zdravu sredinu zajedno sa inicijativom Crveni bedževi.
Vrhunac kamapanje bio je performans 223 nije samo broj ispred zgrade Gradske uprave, gde se vizuelna predstava broja umrlih od aerozagađenja u Smederevu, na godišnjem novou, postigla uz pomoć 223 pari cipela na platou ispred ulaza.

Ostali projekti

Message sent.