Vesti
PRIKUPLJANJE NOVCA ZA SEMAFOR ZAGAĐENJA:  ZAJEDNIČKA AKCIJA CRVENIH BEDŽEVA I GRAĐANA POČINJE USKORO
March 12, 2021

PRIKUPLJANJE NOVCA ZA SEMAFOR ZAGAĐENJA: ZAJEDNIČKA AKCIJA CRVENIH BEDŽEVA I GRAĐANA POČINJE USKORO

Nakon inicijative da se na centralnom gradskom trgu postavi LED ekran koji informiše Smederevce u svakom trenutku kakav je vazduh koji dišu, koju je potpisalo 4567 građana, i koju su 9. novembra Gradskoj upravi predali predstavnici Crvenih bedževa, ništa se nije dogodilo. Građani uskoro preuzimaju stvar u svoje ruke. Prikupiće se potreban novac za ovaj uređaj, i postaviće se Semafor zagađenja za opšte dobro svih nas.

Inicijativa za postavljanje Semafora zagađenja
Crveni bedževi su početkom novembra predali potpisane Deklaracije za čist vazduh. Pored uopštenih izjašnjenja koje su građani potpisali, vezanih za rešavanje problema zagađenog vazduha, stajao je samo jedan konkretni, nevelik zahtev građana: da se postavi „semafor zagađenja“, da javno, jasno i pravovremeno prenosi velikom broju Smederevaca kakvo je stanje vazduha. Jedan ovakav uređaj nije sigurno dovoljan za sve građane, i ne donosi nikakvo instant rešenje u ovom trenutku, ali je važan iz dva razloga. Najpre, ako informacije budu stalno vidljive svima, povećaće se broj Smederevaca koji će postati oprezni u očuvanju zdravlja. S druge strane, Semafor je samo prvi korak, koji otvara vrata svim drugim koracima ka rešenju.

Pošto je inicijativa, iz (ne)poznatih razloga „na čekanju“ kod donosilaca odluka, Crveni bedževi uskoro pokreću prikupljanje novca za Semafor zagađenja iz zajednice. Ovo zajednično finansiranje (crowdfunding kampanja) za mnoge inicijative u Srbiji pokazalo se kao uspešan model.

Kako će se prikupljati novac za Semafor zagađenja u Smederevu? 
Ceo proces prikupljanja novca biće transparentan na platformi donacije.rs, a uplate mogu biti i anonimne (ako ne unesemo svoje ime), ali su javne. Doniranjem putem linka, na platformi donacije.rs, ili uplatom na račun organizacije (što se takođe prikazuje na platformi), svaki građanin ili privredni subjekt moći će da podrži kupovinu ovog uređaja koji će služiti opštem dobru zajednice. Takođe, biće određene i fiziče lokacije u gradu, gde će građani moći fizički da predaju svoju donaciju, što će se opet sistematično prikazivati javno na platformi donacije.rs. Visina donacije nije određena. 

Šta kad prikupimo novac?
Paralelno sa prikupljanjem novca, Crveni bedževi predali su svu potrebnu dokumentaciju nadležnim institucijama, kao i pismo namere gradonačelniku Smedereva, kako bi se dobile na vreme potrebne dozvole za postavljanje uređaja na zid jedne od dve stambene zgrade, koje se nalaze na samom Trgu republike. Kad kupimo LED ekran, on se postavlja na dogovorenom mestu, softverski se povezuje sa republičkim meračem kvaliteta vazduha (nalazi se u centru grada, u Ulici vojvode Đuše), i 24h direktno prenosi podatke, sa jasnim preporukama za sve Smederevce.

Zašto da doniram novac za Semafor zagađenja?
Vazduh je naše prvo i osnovno pravo, i moramo se uključiti u rešenje problema, za sebe i svoje bližnje. Naša volja da popravimo stvari ne sme da zavisi od volje donosilaca odluka, ili brzine njihovog reagovanja. Semafor će spasiti nekog. Semafor će probuditi mnoge. Semafor je samo prvi korak ka rešenju. Sve su bitke važne, ali su neke ključne. 

Prikupljanje počinje kroz nekoliko dana, a sve informacije lako se mogu naći na sajtu organizacije protok21.org.rs ili na profilima Crvenih bedževa.
 

Message sent.