Vesti
SAOPŠTENJE - Zašto nisu dostupne PM vrednosti u Smederevu?
June 23, 2021

SAOPŠTENJE - Zašto nisu dostupne PM vrednosti u Smederevu?

“Možeš lagati neke ljude sve vreme, možeš lagati sve ljude neko vreme, ali ne možeš lagati sve ljude sve vreme." - Abraham Linkoln.

Neposredan povod zašto se obraćamo javnosti je što se u poslednjim danima, na dostupnim zvaničnim izvorima, ne prikazuju u realnom vremenu rezultati merenja kvaliteta vazduha sa merne stanice ,,Smederevo Centar’’, tačnije, koncentracije čestica PM10 i PM2,5.
 
Poznato je da su upravo povišene koncentracije PM10 i PM2,5 čestica glavni izazivač zagađenog vazduha u Smederevu, koje se godinama unazad svrstava u najzagađeniju, treću kategoriju. Posledice udisanja ovako zagađenog vazduha se ispoljavaju u ozbiljnim poremećajima zdravlja, i akutnim i dugotrajnim, hroničnim. Tenutno pitanje je: šta se to dešava pa je prekinuto merenje zagađenja vazduha i objavljivanje rezultata? Koje su posledice zanemarivanja ili skrivanja ovakvih podataka?

Crveni bedževi su u yajedno sa građanima kupili i postavili LED ekran u centru grada, kako bi emitovali yvanične podatke sa stanice “Smederevo Centar”. Na žalost, podaci koji se trenutno prikazuju na ,,Semaforu zagađenja’’ nisu potpuni ni validni jer NE OBUHVATAJU rezultate merenja PM10 i PM2,5 čestica sa navedene merne stanice, to jest - ovi podaci odjednom su nedostupni!

S obzirom da je Agencija za zaštitu životne sredine po Zakonu obavezna da vrši monitoring kvaliteta vazduha i o rezultatima merenja obaveštava širu javnost, objavljivanjem podataka na svojoj veb stranici, hitno smo tražili objašnjenje i odgovore na pitanja da li se u mernoj stanici ,,Smederevo Centar” vrši merenje koncentracije PM čestica 10 i 2,5, i ako se vrši, zašto se ne objavljuju rezultati?

    Građani imaju pravo da znaju kakav vazduh udišu. Najvažniji faktor zagađenja vazduha u Smederevu se ne kontroliše ili se rezultati ne objavljuju. Želimo da znamo razlog ovakve situacije, kao i posledice - koliko će ova situacija uticati na rezultate godišnjih merenja, na nivo pouzdanosti merne stanice ,,Smederevo Centar’’, koje merne stanice mogu nadomestiti ovakav propust, na koje načine građani mogu dobiti informacije o kvalitetu vazduha kada nisu dostupne tamo gde treba da budu, da li se na ovaj način poštuje Zakon o zaštiti vazduha Republike Srbije, itd?
    
    Neadekvatno merenje zagađenja vazduha i neprecizno informisanje javnosti mogu relativizovati problem zagađenja vazduha u Smederevu. Može se sumnjati da postoје situacije u kojima merne stanice naprasno ne prikazuju podatke u danima osetno visokog zagađenja ili da prestanak objavljivanja ovih podataka ima veze sa našim ,,Semaforom zagađenja’’.  Ne želimo da učestvujemo u takvim nagađanjima, već zahtevamo što hitnije rešenje problema i prikaz merenja zagađenja vazduha PM česticama u centru Smedereva. Sve drugo predstavlja lažno informisanje, obmanu građana i pokazuje nebrigu o životnoj sredini i zdravlju stanovništva. 

    Na Semaforu zagađenja koji su građani postavili će, do adekvatnog rešenja ove situacije, biti označeno da je vazduh koji udišu Smederevci nepoznatog indeksa kvaliteta jer podaci nisu potpuni. 

Message sent.