Vesti
ZA SAMO 3 DANA PRIKUPLJENO VIŠE OD POLOVINE NOVCA ZA SEMAFOR ZAGAĐENJA
March 18, 2021

ZA SAMO 3 DANA PRIKUPLJENO VIŠE OD POLOVINE NOVCA ZA SEMAFOR ZAGAĐENJA

Nakon samo tri dana od pokretanja kampanje za kupovinu Semafora zagađenja u Smederevu, građani su prikupili više od polovine potrebne sume! Ovako brza reakcija govori da je Smederevcima itekako važno da u njihovom gradu postoji javni LED ekran koji javlja kakav je vazduh koji dišu.

Kampanja zajedničnog finsnsiranja, pokrenuta 15. marta preko platforme donacije.rs (https://www.donacije.rs/projekat/semafor-zagadenja/,  poziva sve građane da doniraju za kupovinu Semafora zagađenja, koji inicjativa Crveni bedževi ima nameru da postavi na zidu jedne od dve zgrade na centralnom gradskom trgu. Prikupljanje novca je transparentno na ovoj stranici, a ukupan iznos do cilja prikazan je u svakom trenutku. Donacije mogu biti javne ili anonimne, po želji donatora. Za samo tri dana, sakupljeno je skoro 300,000 dinara!

 

Zašto su Crveni bedževi preduzeli samostalno ovaj korak?


Nakon izostanka reakcije nadležnih institucija, ka kojima je ova inicijativa upućivala predloge i zahteve građana da se Semafor postavi, udruženi građani odlučili su da uzmu stvar u svoje ruke. http://www.protok21.org.rs/preko-4000-gradjana-zatrazilo-od-gradske-uprave-semafor-zagadjenja- Usled nedostatka saradnje građana i donosilaca odluka http://www.protok21.org.rs/selo-gori-a-vesna-se-ceslja , oni se organizuju sami da učine neophodnu stvar za opšte dobro zajednice.


Da li je Semafor zagađenja rešenje celokupnog problema? 


LED ekran na prometnom mestu je samo prvi, ali odlučujući korak u celom nizu koraka ka komplikovanom rešavanju zagađenja vazduha. Svakodnevno upozorenje i podstrek svima da problem neće sam nestati. On treba da spreči trenutno višegodišnje, pa i višedecenijsko nečinjenje po ovom pitanju.


Građani željni promene


Činjenica da je za samo tri dana prikupljeno preko 60% od ukupne potrebne sume, govori najviše o želji i potrebi građana da imaju jedan ovakav uređaj na Trgu republike, kao i o njihovoj veri da je rešenje moguće, i da se od nekuda mora početi. Svakako, ostalo je da se prikupi još 188,080 dinara i svi građani su pozvani da doniraju na jedan od načina:

  1. Uplatom preko sajta donacije.rs - https://www.donacije.rs/projekat/semafor-zagadenja/
  2. Uplatom na račun broj 205-265057-26 kod Komercijalne banke AD (primalac: Udruženje Pro.Tok21 Slavonska 1-b, 113000 Smederevo; svrha uplate: donacija za Semafor zagađenja).

Message sent.